2013. január 17., csütörtök

Grác, SzG3Most Grácban járunk. A városról nem fogok sokat írni, a belváros nagyon szép, sok gyalogos utcával (meglepően keskenyek), inkább a látnivalókat sorolnám fel, amiket szerintem mindenképpen meg kell nézni. Fontos: ilyen mennyiségű villamost még sehol sem láttam, a belvárosban is figyelni kell, mert a keskeny utcákban is közlekednek és nem külön, zárt pályán!. Ami még fontosabb (ilyet még nem láttam), a megállókat nem nagyon lehet észrevenni, ezt általában onnan lehet tudni, hogy ott van egy: megáll melletted a villamos és már nyitják is az ajtót. Ha mennél, azonnal megállni!! Gyakorlatilag minden megálló így működik, legalábbis amelyik közel van a belvároshoz. Tehát ha betévedtél egy megállóba, azonnal álljál meg és várd meg, míg becsukják az ajtót!!
A látnivalók: 
1. Eggenberg kastély (a parkban rengeteg szelíd pávával), 
2. a belváros, 
3. Schloßberg (itt a hegy körül több út vezet, érdemes legalább az egyiken végigmenni), ide gyalog, a Berglifttel (nagyon látványos), és siklóval is (ultramodern) fel lehet jutni. 
 4. A mauzóleum és környéke
 5. Murinsel (nekem nem nagyon tetszett, elsősorban az, hogy ezt az ultramodern szerkezetet bele....tották a Murába). Önmagában nem lenne vele semmi baj. 
 6. Kunsthaus (angol nevén: Barátságos idegen), ezt is bele.....tották ide (a mélygarázsa viszont igen jó helyen van, innen gyalog szinte minden elérhető - kivételesen itt megéri mélygarázsban parkolni). Mindkettő alkotmány az Európa kulturális fővárosa hozadéka. Állítólag eredetileg nem ide akarták elhelyezni ezeket, de attól féltek, hogy akkor látogatottságuk alacsony lenne, ha az eredeti terveknek megfelelően a külvárosi részen helyezték volna el.
7. a Botanikus kert.
8. a Joanneum negyed.
9. a Gösting várrom és környéke.
10. a gráci Lanfhaus
11. a gráci Vár
12. a mariatrosti Bazilika
13. a mariatrosti Villamos Múzeum
Nagyon sok jó pékség található a belvárosi részen. Nagyon kellemes, nézhető város, valamint éjszaka is nagyon szép, mivel szinte minden lényeges épülete ki van világítva.

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Kunsthaus
 a Murinsel
a Murinsel
 a Schlossberg
 a Schlossbergre vezető lépcsősor
 Főtér, a Városháza
a Főtér
Az Eggenberg kastély

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése