2012. december 5., szerda

Batthyányok földjén, SzG3

Amióta munka ügyben Szentgotthárdon tartózkodom, elég nagy ismeretségre tettem szert a Batthyány családdal kapcsolatban. Mondhatni, ősi fészkük itt található (Güssing - Németújvár) és a közvetlen környezetében (ez alatt egy kb. 70-80 km-es sugarú kört képzelek el) igen sok helyen letették a névjegyüket (elsősorban várak, kastélyok formájában, ezek látszanak korunkban, mint történelmi hagyaték). Az megállapítható, hogy hatalmas területen fejtették ki tevékenységüket, most azokat a helyeket vegyük szemügyre, ahol látható nyomokat hagytak, vagy a család birtokában volt (ahogy haladok előre, úgy látom, hogy az általam becsült 70-80 km-es sugarat is meghaladja a tevékenységi területük!). Miután ez Ausztriában és Magyarországon is megtörtént, mindkét országból kerülnek fel helyek majd ide.
Jó Batthyányozást!
1. kiegészítés: időközben rájöttem, hogy nem csak várak és kastélyok alapján lehet nyomon követni a Batthyány család történelmi emlékeit, hanem templomok és egyéb nyomok alapján is (pld. Szentkút forrását használta dr. Batthyány-Strattman Lászó herceg szembetegségek gyógyítására), meg igen sok település Batthyány birtok volt, ha maradandóbb emlék ott nem is maradt. A budapesti Batthyány örök mécsesről nem is beszélve. Így nem csak várakkal, kastélyokkal kapcsolatban bővül ez a beszámoló!
2. Kiegészítés: Szlovéniában is vannak olyan területek, amelyek a Batthyányok birtokában volt így ezekkel is kiegészül ez a blog.


További részletesebb osztrák beszámolók:
Bécs (Wien)
Grác (Graz)
Innsbruck
- Fürstenfeld
- Güssing
- Weiz
Barenschützklamm, Ötschergraben
Wachau - Nibelungengau
Hohe Wand, Rax, Schneeberg
- Végig a Rába (Raab) völgyén
- Tabor
- St. Martin
- Várak, kastélyok, várromok Ausztriában
- Herberstein, a kastély és az állatkert
a Stubenbergersee és környéke

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klíma- és villanyszerelés Budapesten és környékén

- Budapest, a Batthyány örökmécses:


Az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost ezen a helyen végezte ki az osztrák hatóság (golyó általi kivégzés). Az emlékmű felállításáról már 1905-ben határozatot hoztak, de a Nagy Háború (I. VH) miatt a megvalósítás nagyon elhúzódott. Az ünnepélyes leleplezés végül 1926 október 6-án történt meg.

a Batthyány örökmécses

- Bernstein (Borostyánkő), Schloß Bernstein:


Egy újabb magyar vonatkozású kastély. Ráadásul a hely neve is szép: Borostyánkő vára. Nagyjából ezzel véget is ért a nekünk érdekes dolgok sora, mivel szálloda működik benne, nem a mi árkategóriánkban. Ősztől tavaszig pedig zárva van, így még beosonni sem lehet a területére csak kívülről fényképezni, az pedig nehéz, mert csak egy oldalról hozzáférhető.
Maga a vár igen régi eredetű, a XIII. századtól vannak feljegyzések róla. 1617-ben felrobbant a lőportorony, szinte teljesen újjá kellett építeni. A nyugati szárnyat a 17. század végén Batthyány Ádám építette. A szálloda 1953 óta működik benne.

Schloß Bernstein
Schloß Bernstein
Schloß Bernstein
Schloß Bernstein

- Burgau, Schloß Burgau:


A kastélyra annyit tudtam meg, hogy a XIV. századig vezetik vissza a történetét, eredetileg vízi várnak, készült, erre már csak az egyik oldalon meglévő vizes árok utal. Ez a kastély is Batthyány tulajdon volt. A kastély előtti, a korábbi gazdasági épületek közötti területet Batthyány térnek (Batthyányplatz) nevezik, jó helyesírással. A kastély bejárata mellett van egy kétnyelvű emléktábla, amelyen Batthyány Lajos grófról, 1848/49-es miniszterelnökről emlékezik meg Vas megye közössége.
Jelenleg kiállítás van benne (elsősorban modern művészeti irányzatokkal), itt székel a helyi vöröskereszt, nyaranta koncertek vannak itt, de található házasságkötő terem is. Tehát eléggé vegyes felvágott. A kastély mellett található egy kis tó is, szabadtéri stranddal.

 Schloß Burgau
 Schloß Burgau
 Schloß Burgau
 Schloß Burgau
 Schloß Burgau
 Schloß Burgau
 Schloß Burgau
 Schloß Burgau
Schloß Burgau

- Csákánydoroszló, Batthyány kastély:Ahogy sorba veszem a környék látnivalóit, végre eljutottam ide is, de ezt is csak kívülről tudtam megtekinteni. Jelenleg ugyanis budapesti értelmi fogyatékosok otthona, zárt terület, nem látogatható.
Viszont legalább kívülről elég jól körbe tudtam fényképezni.
A terület 1525 óta tartozott a güssingi (németújvári) birtokhoz. Miután a török portyázások eléggé zaklatták a környék lakóit, így felmerült egy véd vár építése. Ez persze nem a mostani kastély volt, elsődleges szerepe a Rábán átvezető híd őrzése volt. 1664-ben pont itt akartak a törökök a folyón átkelni, de Batthyány Pál és csapata a Habsburg csapatokkal közösen visszaverték őket. Miután a kuruc "veszély" is elmúlt, elkezdték visszabontani a közvetlen véd műveket, helyükre gazdasági épületeket, parkot építettek. 1753-ra alakult ki a kastély mai formája.
A Batthyányok 1944-ig birtokolták a kastélyt, ekkor nyugatra menekültek. A szovjet csapatok rutinszerűen kifosztották a kastélyt, de ebbe a helybeliek is bele segítettek. Volt itt erdészeti központ is, de jelenleg zárt szanatórium.
Itt született gróf Batthyány Józsefné, szül. Batthyány Ludovika grófnő, Dr. Batthyány-Strattmann László herceg (a szegények orvosa) édesanyja.

 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
Batthyány kastély
 Batthyány kastély, emléktábla

- Deutschlandsberg, Schloß Frauenthal:Deutschlandsbergben és körülötte több kastély és vár található. Az idő rövidsége miatt nem tudtam mindet felkeresni, így úgy döntöttem (az ahogy puffan úgy esik szellemében), hogy amelyet könnyen megtalálok, azt megtekintem, amit nem, az kimarad, talán egy későbbi időpontban be tudom iktatni. Mivel ez a kastély már az országútról látszott és kivételesen tábla is mutatta, így még a város előtt betértem ide.
Maga a hely nagyon régi, a római korra vezetik vissza (ez az egész városra igaz). Érdekesség, hogy ellentétben az utóbbi időkben meglátogatott helyekkel, még a jelenleg Szlovéniában találhatóknál is, amelyek gyakorlatilag német nyelvterületűek voltak az I. VH-ig, ez a rész pont a bajor - szláv területek határánál volt található, ezért sokáig kétnyelvű volt. A hely neve régies helyesírással (Vraundorf) Vidéki asszony volt. Később a hely St. Ulrich nevet kapta. Többszöri tulajdonos csere után a Liechtenstein család tulajdona lett, akik most is a kastély tulajdonosai. Rövid ideig a Batthyány család tulajdonában is volt. A kastélyt az 1969 é 1970 között helyreállították, jelenleg mezőgazdasági és élelmiszer ipari iskola működik benne. Az iskola nevében felbukkan a St. Martin (Szent Márton) név is, ez úgy látszik, hogy egy hálózat neve, mivel több olyan kastélyban lévő iskola nevében már előkerült, ahol valamilyen rövidtávú, de hasznos oktatás folyik (elsősorban háztartási, mezőgazdasági és élelmiszer ipari ismeretek és mindig az iskola nevének a legvégére teszik oda ezt a kiegészítést). Elég sok kastély tartozhat hozzájuk, mert csak ezen kis területen több ilyenbe belefutottam. 
A kastély parkjából kialakítottak egy hatalmas golfpályát (vagy még területeket is csatoltak hozzá?), ami igen dekoratív és szép. Jó sokan golfoztak rajta.

 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
 Schloß Frauenthal
Schloß Frauenthal
 a kastély parkja
a kastély parkja
 a golfpálya
a golfpálya

- Güssing (Németújvár):


A határtól nem messze található Güssing városa, ismertebb magyar nevén Németújvár. A városról történelméről annyit érdemes tudni, hogy Batthyány birtok volt, mégpedig 1524-től. A család most is használt családi kriptája a Ferences rendi templomban található. A város, bár dél Burgenland legnagyobb városa, nagynak nem mondható, viszont fekvése egészen pazar. Ha a Heiligenkreuzi határátkelő felől érkezünk, mielőtt beérnénk a városba, pompás rálátás van a várhegyre épült várra, ill. az előtte lévő tavakra (rengeteg hattyú, van szabad strandja is). Mag a városka ívesen körbefogja a hegyet, így egyenes utcája ezen a részen nincs is. Rendezett, virágokkal feldíszített város, több szökőkúttal, valamint a ferences rendi templommal és kolostorral.
Ugyancsak itt található a Drašković család kastélya is (magánkastély, nem látogatható). 
Németújvár híres szülötte Csákányi László színművész.


Güssing - a Városháza
Güssing
Güssing
Güssing
Güssing
Güssing
 alkonyi fények Güssingben
 alkonyi fények Güssingben
alkonyi fények Güssingben


Ide teszek egy rövid beszúrást, mert időközben megtaláltam a régi Batthyány kastélyt Németújvárott és mivel az a "belváros"-ban található, inkább ide tetszek fel néhány képet. Erről semmit nem lehetett találni az interneten, így én sem tudok semmi információval szolgálni ezzel kapcsolatban. Sem a múltjáról, sem a jelenéről semmi!?

 a régi Batthyány kastély
 a régi Batthyány kastély
 a régi Batthyány kastély
 a régi Batthyány kastély
 a régi Batthyány kastély
 a régi Batthyány kastély
a régi Batthyány kastély


Csak érdekesség kedvéért (érintőlegesen), itt található a Drašković család kastélya is.


a Drašković család kastélya


Németújvár vára dél Burgenland legjelentősebb városában található, alig 10 km-re a magyar határtól. A vár egy bazaltkúpra épült és bármerről közelítjük is meg a várost, igen látványos képet nyújt. 1524-től a Batthyányok tulajdonát képezi és igen jelentős szerepe volt a törökök elleni küzdelmekben. A vár egy időben eléggé leromlott, ezért Batthyány-Strattmann László herceg ("a szegények orvosa", lásd még: Kittsee) egy alapítványt hozott létre a vár fenntartására.
A városkából a Batthyány str-n keresztül juthatunk fel, több kapubástyán áthaladva. Az út elég meredek (főleg lefelé menet nagyon igénybe veszi a térdeket), ezért aki ezt nem bírja, mehet fel egy kis sikló segítségével is. A várban nyáron színházi bemutatókat tartanak. A kiállítási részen többek között megtekinthetjük a várkápolnát, az ősök (Batthyányok) arcképcsarnokát. A kápolna toronyból (ill. a vár pereméről) gyönyörű kilátás van Burgenland területére.


 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár
 Güssing, a vár

Németújvárnak a váron kívül tulajdonképpen már csak egy nevezetessége van, ez a ferences rendi templom és kolostor. 


Megtalálni könnyű, mivel a városnak a várat körülölelő főutcáján található. Külseje (és a belseje is) eléggé szerény (ami nekem szimpatikus némelyik túldíszített barokk templommal összehasonlítva). Mint ez már korábbi beszámolóimból kiderült, ez hely a Batthyányok "birodalma". A XV. században domonkosrendi rendi kolostor, a XVI. században ágostonos rendi kolostor volt. A reformáció során a város protestáns lett, a kolostort Batthyány Boldizsár átengedte az új vallásnak. Az ellenreformáció során ismét katolikus lett, ekkor Batthyány Ádám visszatért a katolikus hitre és adta át a kolostort a ferencesrendieknek. A templomban található a Batthyányok családi kriptája, melyet még ma is használnak (közel 90 koporsó található itt). Igen érdekes Batthyány Károly József ólom szarkofágja (aki II. József tábori marsallja volt). A templom mellett Dr. Batthyány Strattmann László herceg (a szegények doktora) szobra található. A templom falán a Batthyányok címere, a falba beépítve több sírkőlap (I. Batthyány Ferenc, II. Batthyány Baltazár) is megtekinthető.
A templommal szorosan összeépülve található a kolostor, szintén szerény díszítéssel. Az időközben megépült könyvtár elfoglalja a kerengő egynegyedét, így az nem körbejárható, nem lehet kerengeni. A könyvtárban 221 ősnyomtatvány található és 34 kézirat. A könyvtár legértékesebb példánya az un. "Zágrábi misekönyv".


 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor látképe a várból
a ferences rendi templom és kolostor látképe a várból
 a ferences rendi templom és kolostor
 a ferences rendi templom és kolostor udvara
 a ferences rendi templom és kolostor udvara
 feszület a kerengőben
Dr. Batthyány Strattmann herceg szobra a templom mellett
a felújított Batthyány kripta

- Heiligenbrunn (Szentkút):Güssingtől nem messze található ez a település. Igazából egy nevezetessége van, ez a szőlőhegyen található történelmi pincesor. A pincesor házai igen régiek, a XVII. és a XVIII. századból valóak. 120 borospince található itt, ebből 50 zsúp fedelű (máshol ebből egy skanzent csináltak volna). Igazából ezek élő borospincék, a zömében bort is árulnak (fel kell hívni egy telefonszámot és jönnek). Vannak köztük magyar pincék is, pld. láttam egy Tóth (Toth) nevű szőlész borospincéjét is itt. 
Ha már a magyar borásznál tartunk, ez a község még az I. VH előtt is németnek számított. A nevét egy olyan forrásról kapta, amelynek gyógyító hatást tulajdonítottak. A forrás vizét Batthyány-Strattmann László is használta különféle szembetegségek kezelésére. A település szintén Batthyány birtok volt, a németújvári (Güssing) birtokhoz tartozott.


 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor
 a történelmi pincesor

- Ikervár, Batthyány kastély:Már többször átmentem ezen a községen, de csak most volt időm megnézni ezt a kastélyt. Szerintem nem egy túl jól sikerült kastély, már ami a külcsínt illeti. Semmi kecs, semmi báj, olyan, mintha egyre kisebb dobozokat tettek volna egymásra és ezzel ki is merült a tervezés. Pedig igen neves személyek vettek részt a XVIII. században épült kastély 1847-es átépítésében: Ybl Miklós és Pollack Mihály. Igaz, a XIX. század végén ismét átalakították, eklektikus stílusban, lehet, hogy a korábbi átalakítások eltűntek, de ezzel együtt a kastély külseje nem túl dekoratív.
Maga Ikervár 1789-től volt a Batthyány család tulajdona. Batthyány Lajos, az 1848-as miniszterelnök itt töltötte gyermekkorát. A szabadságharc leverése és a miniszterelnök kivégzése után a birtokot és a kastélyt is elkobozták. 1860-ban Batthyány Lajos apósa visszavásárolta a kastélyt és a birtokot a kincstártól, majd Batthyány Elemér nevére íratta, így visszakerült a család birtokába. A család 1913-ra annyira eladósodott, hogy a birtok a bajor hercegi család tulajdonába került (más források szerint a család eladta a Magyar Államnak). Az épület előbb hadigondozottak otthona volt, majd 1919-től hadiárvák intézete működött benne. 2001-ig gyermekotthon működött benne, jelenleg üresen áll. Tulajdonosa Törő Csaba, a Bajnai kormány volt gazdasági minisztere.

Ikervár, Batthyány kastély
Ikervár, Batthyány kastély
Ikervár, Batthyány kastély
Ikervár, Batthyány kastély
Ikervár, Batthyány kastély
Ikervár, Batthyány kastély
Ikervár, Batthyány kastély
Ikervár, Batthyány kastély, a kastélypark

- Kisbér, a Batthyány-Wenckheim kastély:


A kastélyt a Batthyány család az 1780-as években kezdte el építeni, eleinte barokk stílusban, a hozzátartózó angol kerttel együtt. Az épületet az 1840-es években átépítették klasszicista stílusra. Már Batthyány Gusztáv is nagy lókedvelő volt, Ő kezdte el az angol telivérek Mo-i meghonosításával foglalkozott. Az 1848/49-es szabadságharc bukása után a birtokot a Batthyány családtól elkobozták, egy rövid időre a Wenckheim család tulajdonába került. 1853-tól a Királyi Katonai Ménes működött itt. A birtokot az állam 1869-ben megvásárolta. Ekkor már a különféle hadseregeknek igen nagy számban volt szükségük lovakra, ez indította be az itteni lótenyésztést. Itt tenyésztették ki a kisbéri félvért és egy Kisbér nevű ló megnyerte az Epson Derby-t 1876-ban. Itt született többek között Kincsem is, a világ legeredményesebb lova is, valamint és Imperiál. Szokás szerint közbe jött a II. VH., a ménes egy részét (78 ló) elvitték az USÁ-ba, ahol elárverezték. Ez némileg szerencsés tett volt, mivel a lovak jó kezekbe kerültek és ott továbbra is létezik a "tiszta" kisbéri félvér vonal. Magát a ménest 1961-ben felszámolták. Jelenleg a ménes rekonstruálása folyik. 
A kastély, a ménesbirtok épületei és a Tiszti kaszinó egy épületcsoportot képeztek. 
Visszatérve a kastélyhoz, ott a II. VH után kórház működött, amely azóta kiköltözött onnan. A jelenlegi állapotáról semmi információt nem tudtam szerezni. A parkjának egy részében (amely a kastéllyal együtt el van kerítve), jelenleg lovak találhatóak.
A kastéllyal szemben találhatóak a Ménesbirtok épületei. Középen a Lovarda, amely még most is az egyik legnagyobb fedett lovarda a világon. A két oldalán az istálló épületek találhatóak, ezek már csak részben lettek felújítva. Az utca végén a volt tiszti kaszinó épülete található, jelenleg a Polgármesteri Hivatal lakozik benne.
A kastélytól nem messze, de külön lekerítve áll a Batthyány kiskastély, ami igazából az egykori Ménesparancsnokság épülete volt. Jelenleg a kisbéri Helytörténeti Kiállítás található itt. Az egyik legfőbb kiállított tárgya Buccaner-nek a csontváza, "aki" Kincsem apja volt. Buccaner utódai több, mint 80 szorosát keresték a versenyeken, mint a fedező mén ára volt. Az angolok többszörös áron vissza akarták vásárolni, persze nem kapták meg. 
A birtokhoz tartozott a jelenleg horgásztóként üzemelő tó is. Néhány képet erről is felteszek ide, de igazából majd a makettpark bemutatásánál fogom a kérdést kezelni, mivel az a tó partján található.

a Batthyány-Wenckheim kastély
 a Batthyány-Wenckheim kastély
 a Batthyány-Wenckheim kastély
 a Kiskastély
 a Kiskastély
 a Kiskastély
 a Kiskastély
a Kiskastély
 a Magyar Királyi Lovarda
 a Magyar Királyi Lovarda
 a Magyar Királyi Lovarda

 a Magyar Királyi Lovarda
a Magyar Királyi Lovarda
 a kastély parkja
  a kastély parkja
 a kastély parkja
 a horgásztó
a Városháza (volt Tiszti kaszinó) 

- Kittsee (Köpcsény):


A kastély Burgenland legészakibb részén található, közel az osztrák-magyar-szlovák hármashatárhoz. Az udvarháznak készült épületet 1668-ban bővítették reneszánsz stílusban. Az 1730-as években barokk stílusban építették át az új tulajdonosok (Eszterháziak). Itt kezdte meg tevékenységét Dr. Batthyány-Strattman László szemorvos, aki sok ezer szegényt kezelt ingyen. A kastély előtti teret róla nevezték el. A kastélyban jelenleg néprajzi múzeum működik. A kastély körül kis park is található.

 Schloß Kittsee (Batthyány kastély)
Schloß Kittsee (Batthyány kastély)
Schloß Kittsee (Batthyány kastély), kastélypark

- Körmend:


Sajnos megint egy olyan magyar helyről kell írnom, mert "Itt voltam", amely szintén csak a lehetőséget tartalmazza, a megvalósítást nem. Ha valaki megnézi a Wikipediát, az láthatja, hogy Körmendnek igazából csak egy látnivalója van, ez a Batthyány kastély. A nemrég feltett beszámolóimból kitűnhetett, hogy ezen a környéken a Batthyányok igen sok helyen letették a névjegyüket (pld. Németújvár, Tabor). Az, hogy a város főtere, ill. a mellette elmenő út szintén valamilyen EU-s forrásból megszépült, az turista szemmel csak igen keveset dob a város megítélésén, ők (és én is) egy szép és látogatható Batthyány kastélyt és kastélyparkot szeretnének látni. Nos a kastély, bár Mo-n ennél lényegesen rosszabb állapotban lévőt is láttam már, nincs abban az állapotban, amely elfogadható lenne. Pedig minden adottsága megvan. Egy városban található, tehát nem kell keresgélni mondjuk a hegyek között, hogy hol is van, a 8-as főút átmegy a városon (konkrétan a park mellett), a park hatalmas és szépen rendbe hozható lenne, stb. Az szintén nem túl turistamozgató, hogy a kastélyban látható kiállítás (melyet a Wikipedia úgy interpretál, hogy: "Ma a főépületben, az 1965-ben alapított Rába Helytörténeti Múzeum kiállításait tekintheti meg a kíváncsi látogató.") Nem igazán tudom, hogy ténylegesen mit is lehet látni, de a kiállított képek, meg az olyan megjegyzések alapján, mely szerint itt cipőkiállítás is van, nem igazán dobogtatta meg a szívemet a lehetőség. Meg a kíváncsi látogatók is hiányoztak, de teljesen (megkérdeztem a pénztárost, heti szinten 20-30 látogató van, persze nyáron esetleg több, de a cipőkiállítás ezek szerint nem húzóágazat).
Itt is gyógyította a szegény betegeket Batthyány-Strattmann herceg, neki legalább egy elfogadható szobrot állítottak.


 a Batthyány kastély 
 a Batthyány kastély 
 a Batthyány kastély 
 a Batthyány kastély 
 a Batthyány kastély 
 a Batthyány kastély, Batthyány-Strattmann herceg szobra
 a Batthyány kastély 
a Batthyány kastély 
 Körmend
 Körmend
 Körmend
Körmend

A kastéllyal szorosan csatlakozva található a Kastélypark természetvédelmi terület:
Megint egy hely, amely magában hordozza a lehetőséget, de (valószínűleg) pénz hiányában ez is tönkre fog menni. Már magáról a Batthyány kastélyról sem volt túl jó a véleményem (ez Ausztriában valószínűleg egy pazar kiállítóhely lenne, de talán a legrosszabb estben egy kitűnő vendéglő egy gyönyörű szállodával), de a kastélyhoz csatlakozó kastélykert egyenesen siralmas állapotban van. Pedig ha jól belegondolunk, egy szép kastély egy szép kastélyparkkal hatalmas vonzerőt képviselhetne. Pedig a park történelme a II. világháborúig jól alakult. Kezdetben vadaspark (fácános kert) volt, majd az 1700-as évek végén barokkos franciakertté alakították át. Az 1800-as évek elejére átalakították angol típusú parkká, hatalmas gyepfelületekkel, szabálytalan utakkal. A II. világháború után romlásnak indult, elsősorban az abban a rendszerben az ilyen típusú helyekhez történő viszonyulási formák miatt (sikerült eléggé körmönfontan fogalmaznom), másrészről a talajvízszint változása miatt, ami szintén az ember beavatkozását feltételezi a természeti viszonyokba. Mára a park lepusztult, fái elöregedtek (sok helyen maguktól kidőlnek, új fák alátelepítése, a park gondozása nem igen látszik). Egy helyen látható egy kis beavatkozás, a Rábához közel egy kis sziget található, a körülötte lévő tó körbejárható, itt új hidak is épültek, de kinek, én nem láttam arra senkit. Ez a park egy gondosabb elbánást érdemelne, amíg nem késő!


 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
 a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület
a Körmendi Kastélypark Természetvédelmi Terület

- Krplivnik (Kapornak), Őrségi Néprajzi Gyűjtemény az egykori Serlak házban:Szerintem mindenki előtt tiszta lehet az a tény, hogy az Őrség, mint tájegység, nem áll meg a határnál. Átmegy Ausztriába, átnyúlik Szlovéniába. Most Kapornakra látogatunk el, ahol egy tipikus szeres gazdaságba megyünk, amely Néprajzi gyűjteményként működik. Korábban ezt már lefényképeztem, de este azzal a mozdulattal, hogy megnéztem a képeket, le is radíroztam az egészet (talán először a digitális korszak óta. A legjobban az osztrák képeket sajnáltam, mert szebbnél szebb őszi, színpompás képek voltak, másnap esett le a tavalyi első hó, így hiába mentem vissza, csak téli képeket tudtam készíteni). Na de most vissza ide. Nem sorolom fel azokat az intézményeket ill. magánszemélyeket, akik bábáskodtak a gyűjtemény megszületésében (nagyon sokan voltak). Ez a szlovéniai magyarság első néprajzi gyűjteménye (1997 óta). A bemutatók a lakóház köré csoportosulnak, melyet kitűnően rendbe hoztak. A terület a Skerlák családé volt, most is ők a tulajdonosok. Az amerikai rokonság hathatós támogatásával a XX. század első harmadában épült fel a központi lakóház. A belső kiállított tárgyak szinte mindegyike máshonnan származik, de igen jól mutatják be az őrségi életformát és gazdálkodást. A családnak olyan jól ment és megy, hogy itt épült meg a környék legnagyobb pálinkafőzője, minőségi termékeit a legjobb szállodákba szállították, a gazdaság is az egyik legfejlettebb a környéken. A lakóépület körül jellegzetes őrségi gazdasági épületek találhatóak, még méhkas is. Miután ingyen megtekinthető, érdemes erre jönni és egy fél órát rászánni (a gazda odaadja a kulcsokat és szabadon beosztva az időt, meg lehet tekinteni az egyes épületekben berendezett kiállításokat. Ha nincs otthon, akkor csak kívülről, nincs bekerítve).
Egy kiegészítés: 1524 óta Batthyány birtok volt Kapornak, II. Lajos király adományozta nekik, miután az előző tulajdonosi család (az Újlakiak) örökösök nélkül kihaltak.

 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
 Őrségi Néprajzi Gyűjtemény
Őrségi Néprajzi Gyűjtemény

- Mariasdorf:

Ez a község nem a vára vagy kastélya miatt került ide, hanem a fő látványossága, a Mária Mennybemenetele templom miatt, meg persze azért, mert 1636 óta Batthyány birtok volt.Úgy templomokról ritkán szoktam külön beszámolót írni (templom templom, nekem a zöme egyforma). Azonban most igencsak kivételt kell tennem, mivel egy tényleg nagyon szép templomra bukkantam, amelynek ráadásul igen sok magyar vonzata is van. Igazából véletlenül bukkantam rá, amikor Lékán a templom mellette (még csak nem is a várnál) megnéztem egy forgatható henger reklám táblát, annak az alján volt ez a templom jelezve, mint fontos műemlék. A falu neve nem mondott semmit, így arra gondoltam, vagy véletlenül megtalálom, vagy annyi neki (akkor még nem tudtam a magyar vonatkozásairól). Az volt a szerencsém, hogy ahogy mentem tovább, a szemem sarkából éppen megpillantottam a templomot lent a völgyben. Rögtön visszafordultam az úton és néhány leágazás után meg is álltam a falu központjában. Egy igazi ékszerdoboz ez a templom! Ha nem tudnám, hogy Ausztriában vagyok, akár egy angol vagy skót templomot is láthatnék. Igen alaposan körbejártam és szerencsére a kapu sem volt bezárva, így a belsejét is meg tudtam tekinteni. Egyszerűen gyönyörű!
Most lássuk a magyar vonatkozásokat:
Építését a Kanizsaiak kezdték meg 1409-ben gótikus stílusban. Viszonylag lassan lett kész, majd az 1600-as és 1700-as években többször is átépítették, ekkor barokk stílusban. 1882 és 1899 között Seindl Imre neogótikus stílusban újjá építette. Szerencsére megtartotta az eredeti és megmenthető gótikus elemeket is. A főoltár Zsolnay majolikával díszített. Ugyancsak Zsolnay majolika a szószék mellvédje és a keresztelő kút is. Ugyancsak Budapestről került ide a keresztelőkút vas teteje. Magyar eredetűek az ablakok üvegei is: a híres üvegfestő, Róth Miksa üzeméből származnak és Magyarország szentjeit ábrázolja. Maga a falu egyébként igen hosszú ideig Batthyány birtok volt (1636-tól kezdődően).
Megnézendő!

a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
 a Mária Mennybemenetele templom
 a Mária Mennybemenetele templom
 a Mária Mennybemenetele templom
 a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom
a Mária Mennybemenetele templom

- Mühlgräben, Schloß Tabor:


Most egy újabb Batthyány kastélyhoz látogatunk el (be sajnos nem, mert hermetikusan le volt zárva, semmiféle információval nem szolgáltatva, hogy mikor lehet meglátogatni a kastélyt). A kastély maga egy a Burgenlandban ezer számra előforduló dombon helyezkedik el, az út felől nézve szép képet lehet róla készíteni. Az interneten megnézve az volt megállapítható, hogy nyaranta operafesztiválokat rendeznek itt, valamint szeszes ital és gyümölcslé fesztivált. A színpad és a nézőtér gyakorlatilag az egész várudvart kitölti, így nem tudom, hogyha nyitva lennének, hogyan lehetne megtekinteni a szintén interneten jelzett vár galériát. A már Güssingnél jelzett vallásháborúk egyébként ide is elértek. Maga a tábor fogalom egyébként eléggé elterjedt ezen a vidéken, elsősorban a vallási (protestáns) okokból megerősített várak, vagy a városok egyes részeinek megjelölésére szolgált. Miután a Batthyány-ok is egy időben protestánsok voltak, így amikor az 1600-as években ezt a várat megerősítették, lett ez a vár neve (1618 és 1648 között volt a stájer protestánsok menedékhelye - tábora). Ebben az időben alternatív helyként szolgált a most már teljesen romos, de kicsi Neuhaus-i várral szemben. Később a hadi funkcióját elvesztette, átépítették a mostani formájára, ami teljesen lakó funkció lett. 
Ennyit sikerült összeszedni erről a kastélyról, nem feltétlenül I. osztályú turisztikai célpont. Ahogy benéztem az ablakokon, a teljes belső kihaltság látszott a szobákon. Nem hiszem, hogy a nyár kivételével üzemelne.


 Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
  Schloß Tabor 
kilátás a kastélydombról

- Öskü:

Ez a hely azért került be ide, mert bár Öskü (az Én információim alapján) nem volt Batthyány birtok, viszont egy szép példája annak, hogy milyen adományozási, jótékonysági tevékenységet is folytatott a család, ill. azok egyes tagjai. Az ösküi Szent kereszt körtemplom a török időkben rommá vált és 1878-ba állíttatta helyre Sztáray Antal és neje, Batthyány Franciska. Ekkor kapta a kis zsindelyes tetőfedést is a templom.az emléktábla, amely megörökíti a fentieket (nem túl jól olvasható)A templom egy sziklaszirtre épült, e miatt igen szép a kilátás a környékre. Sajnos a templomon semmiféle tájékoztatás nincs, hogy hogyan lehetne meglátogatni, pedig az internetes adatok alapján nemcsak kívül, hanem belül is felújították. Ilyen formájú templomként az egyetlen az országban. Eredetére vonatkozóan kevés az adat, tartották török már török mecsetnek, vármaradványnak is az alapjait. Végül is 1725-ben katolikus templomként épült újjá (ez a dátum kicsit ellent mond a fenti, Sztáray féle felújítási dátumnak, de ezt tudtam elővadászni az interneten). Jelenleg kápolnaként működik, mert ahogy gyarapodott a falu, végül is kicsi lett, így építettek egy újabb plébánia templomot (abban a stílusban, amelyik szinte minden magyar faluban előfordul).

 Öskü - a kerek templom
 Öskü - a kerek templom
Öskü - a kerek templom 
 Öskü - a kerek templom

- Pinkafeld (Pinkafő), Schloß Batthyány:Viszonylag nem régi kastély, a XVII. század elejére teszik az építését. Legfontosabb időszaka az 1805-1817 között volt, ekkor Franziska Batthyány grófnő a kultúra, a szellem találkahelyévé tette a kastélyt. A későbbi idők nagyon zavarosak voltak, a XX. század elején még kápolna gyalázás is volt itt (némi lövöldözéssel összefüggésben). A lényeg az, hogy 1925 után egy ingyenes szakképző iskolát létesítettek itt. Jelenleg kőművesek, asztalosok, motor technikusok és ácsok képzése folyik itt.

Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
Batthyány kastély

- Pozsony (Bratislava):

Pozsonyhoz több Batthyány neve is kötődik. elsősorban németújvári gróf Batthyány Lajosé, tulajdonképpen Ő miatta indult el ennek a blognak a megírása, ill. folyamatos bővítése. Pozsonyban született, 1807. február 10-én. Apja gróf Batthyány József Sándor, anyja a köznemes Skerletz Borbála volt. Anyja a születése után korán külön vált az apjától és Bécsbe költöztek. 1839 és 40 között a főrendiházi ellenzék vezére volt a pozsonyi országgyűlésben. 
Pozsony egyik legszebb épülete a Prímási palota. A palotát Batthyány József esztergomi érsek építtette, saját költségére. AZ 1902-es felújítás során előkerültek azok a gobelinek, melyeket még Batthyány József esztergomi érsek (hercegprímás) vásárolt Mazarin bíborostól. A várossal kötött megállapodás szerint ezek a palota szerves részeit képezik, azokat kivinni, eladni tilos és a nagyközönség részére láthatóvá kell tenni. A hercegprímás Magyarország egyik kiemelkedő mecénása volt. 

a Prímási palota

Rakičan, Batthyány kastély:Szlovéniában is lehet találni olyan kastélyt, amely a Batthyány családhoz köthető. A Mura völgyében épült kastély kezdetben a Széchy családé volt. Később a Poppel család birtokába került. Poppel Éva (Batthyány Ferencné) révén került a Batthyány család birtokába. Érdekesség, hogy egy későbbi Batthyány (Batthyány Borbála) révén ismét a Széchy családé lett a birtok, de Borbála gyermektelensége miatt visszaszállt a Batthyányokra a kastély.
A kastély 1645-ben leégett és radkersburgi mesterekkel építették újjá, lassan kialakulva a jelenlegi formája. Nem ez volt a Batthyányok legfontosabb kastélya, igazából állandó lakhelyül nem igen használták. Legfontosabb feladata a helynek a lótenyésztés volt, ez jelenleg is így van, ménese igen híres. A kastélyt állagmegóvás szinten már kezelték, az egyik szárnyának felújítása is befejeződött már, itt oktatási központ található. A parkja nagyon szép.

Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély
 Batthyány kastély

- Rudersdorf (Radafalva), Batthyány-Sattler kastély:
Előre bocsátom, ezt a helyt kizárólag azért kerestem fel, mert ahogy átmegyek az osztrák-magyar határon, szinte mindig elhaladtam mellette, de valamiért sohasem álltam meg. Igazából tényleg nem érdekes, viszont a parkja szép, van benne egy kis játszótér is. Tehát ha valaki egy jó kis pihenő helyet keres a Grác felé menő úton, akkor ez jó hely arra.
Maga Radafalva Pannónia kapuja néven lett ismert, mint vámszedő hely az osztrák-magyar határon. Először a Németújváriak, majd az Újlakyak birtokába került ez a hely. 1524-ben II. Lajos a Batthyányoknak adományozta. A hajdúk és a kurucok itt is "tiszteletüket" tették, ami hatalmas dúlással járt. Ezt az időszakot több helyen is felemlítették az osztrákok, mint a kurutzen-ek (kurucok) dúlását, ilyenkor mindig felteszem a kezemet, mint a kurucok képviselője, rendszerint egy jó nevetés erre a gesztusra a válasz.
Na de vissza a kastélyhoz. A Batthyányok birtokában 1917-ig volt, akkor eladták egy bécsi kereskedő testvérpárnak (Karl és Hermann Sattler), innen a kastély kettős neve. 1920 óta egy textilgyár szövödéje működik benne.

 Batthyány-Sattler kastély
 Batthyány-Sattler kastély
 Batthyány-Sattler kastély
Batthyány-Sattler kastély
 a kastély parkja
 a kastély parkja
 a kastély parkja
 a kastély parkja
 a kastély parkja
 a kastély parkja
a kastély parkja

- Siklós:

A Batthyány család 1728-ban vált birtokossá Siklóson és 1849-ig uralták a községet. Batthyány Kázmérnak az 1848-49-es szabadságharcban vállalt szerepéért a birtokot elkobozták. Utána még 10 évre visszaszerezték, de 1873-ban a Benyovszky családnak tovább adták. Batthyány Kázmér az itt működő iskola névadója, van szobra is és végső nyughelye a várkápolna (1987-ben hozták haza hamvait a montmartre-i temetőből) Siklós - vár
 Siklós - vár
 Siklós - vár
 Siklós - vár
 Siklós - vár (a várkápolna)
 Siklós - vár
 Siklós - vár (a várkápolna)
Siklós - vár

- Stadtschlaining (Városszalónak):
Szalónak vára az egyik legnagyobb vár Burgenlandban, rendkívül látványos. Dél felől jövet lehet a legjobban érzékelni ezt, mivel ekkor láthatjuk a közútról az egész komplexumot így egyben, mivel a többi oldalról erdők övezik, ill a bejárat felől már egy szintben vagyunk vele. A várba egy hídon juthatunk be, amely egy nagyon mély árkot ível át. A híd mellett (attól balra) egy mini Skywalkot (kilátó teraszt) találunk, innen nagyon jó képeket lehetett készíteni a híd szerkezetéről. A várat magát egy külső öv veszi körbe, ez egy keskeny hosszanti udvar, gazdasági épületekkel, lakásokkal. Az első emlékek a várról a XII. századból találhatóak. III. Frigyes császár 1445-ben adta zálogba Andreas Baumkircher zsoldosvezérnek, aki 1461-től a vár és a hozzá tartozó uradalom birtokosa lett. A férfi ág kihalásával 1527-től csaknem 300 éven át a Batthyány család tulajdonában volt. Az 1848-as forradalmak után felbomlott a Batthyányok szalónaki uradalma és magánkézbe került. Több alkalommal fogolytábor volt itt berendezve, 1956-ban pedig a magyar menekültek egyik befogadó tábora volt itt. A vár egy darabig egy osztrák politikus tulajdonában volt, majd 1980-ban Burgenland tartomány megvásárolta és most is tulajdonában van. Itt rendeztek be egy kiállítást a már említett Baumkircher lovag emlékére valamint a várban kapott helyet a Béke Európai Múzeuma, a Béke és Konfliktuskezelés Osztrák Tanulmányi Központja és az Európai Béke Egyetem. Megnézendő hely!

 Szalónak vára
  Szalónak vára
  Szalónak vára
  Szalónak vára
  Szalónak vára
Szalónak vára
 Szalónak vára
 Szalónak vára
Szalónak vára
Szalónak vára
 a kilátó terasz
Szalónak vára, a híd

- Strem (Sztrém):Úgy látszik, hogy néha a sógorok agya is eldurran. Talán sokan emlékeznek arra, hogy Bodrogkeresztúron egy 40 cm magas magas kilátót építettek 40 millió Ft-ból. Itt is létesült egy olyan kilátó, amelyről szerintem pontosan ugyanannyit lehet látni, mint a körülötte lévő felszínről. De legalább van valami kilátó formája. Állítólag nem sok embert láttak rajta. Ha megnézitek a képeket, a domb, amire építették, nem nagyon különbözik a síktól. A távolban látszik Güssing (Németújvár) vára, megnéztem a földről, ugyanolyan jól lehetett látni. Ráadásul közlekedésileg is egy eléggé "semleges" helyen van, nem tudom, kinek készítették? Ráadásul fából van, így folyamatosan kezelni kell. Ide azért került be e hely, mivel a németújvári Batthyányok birtokában volt a terület (ezt a Németújvárhoz való közelsége is predesztinálja)

 a kilátó
 a kilátó
 a kilátó
 a kilátó
 a kilátó
a kilátó
Németújvár (Güssing vára) a kilátó felől

Itt az alkalom, hogy ne csak az osztrákokat hozzuk fel jó példaként, Batthyány Lajosról Magyarországon is vertek egy nagyon szép emlék érmét (5000 Ft-os ezüst érem, proof):


Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klíma- és villanyszerelés Budapesten és környékén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése